Search

Spencer Museum of Art Renovation, The University of Kansas

Lawrence, Kansas  Map
2013–16
Lead Designers
Yvonne Szeto Bruce N. White

This major renovation of its galleries, teaching facilities, and public spaces has transformed the Spencer Museum.

New architectural features infuse the building with natural light, connecting art and nature with breathtaking views into historic Marvin Grove. A glass-enclosed entry and new windows on the east and west bring natural light into the galleries for the first time. A new staircase and elevator improve circulation, while balcony overlooks offer glimpses from one gallery into another. An expanded study center and teaching gallery accommodate temporary installations and up-close investigations of objects in the collection. The renovation is the first phase of a master plan that anticipates additional improvements in the future.

Show Facts
Site

The existing Spencer Museum of Art on Mississippi Street, with panoramic views of Marvin Grove, the Campanile and the Stadium

Components

New two-story glass entrance wall, expanded lobby for visitor services, expanded object study area and teaching gallery, new research stations, expanded storage for works on paper

Client

University of Kansas Endowment Association

PCF&P Services

Master planning, architecture, interior design

Awards

International Architecture Award
Chicago Athenaeum / European Centre, 2018

Design Award of Merit
Society of American Registered Architects, New York Council, 2017

American Architecture Award
Chicago Athenaeum, 2017

Project Credits

Collaborating Architect: Sabatini & Associates, Lawrence, Kansas; Structural: Walter P. Moore and Associates, Inc., Kansas City; Mechanical / Electrical / Plumbing: Smith & Boucher Engineers, Olathe, KS; Images: Paul Warchol