Search

School of Law & McKeon Residence Hall, Fordham University

New York  Map
2007–14
Lead Designers
Yvonne Szeto Henry N. Cobb

Occupying an exceptional site just south of Lincoln Center for the Performing Arts, this competition-winning design is the first project of Fordham’s ambitious 24-year master plan to transform its Lincoln Center campus.

The 22-story building, clad in a curtain wall of architectural precast panels, metal, and glass, is shaped with a series of undulating arcs to make an engaging gesture toward Lincoln Center while providing a distinctive identity for the Law School. With an abundance of glass and light, the new building creates a collegial environment for students and faculty that welcomes the public and reflects the Law School’s tradition of civic responsibility.

In addition to classrooms, lecture halls, and seminar and conference rooms, the 468,000-square-foot building features a skylit atrium, a moot and trial court facility, and a 90,000-volume law library. The Residence Hall includes five integrated learning center suites, a dance studio, entertainment rooms, and a dining hall.

Show Facts
Site

South of Lincoln Center and Damrosch Park, on 62nd Street between Columbus and Amsterdam avenues

Components

Moot and Trial Courtrooms, Law Library, Law Clinic, tiered classrooms, event spaces, student and faculty dining, faculty and staff offices.

Client

Fordham University

PCF&P Services

Architecture; exterior envelope; interior design

Sustainability

LEED Silver Certified

Awards

International Architecture Award
Chicago Athenaeum / European Centre, 2016

Design Award of Honor
Society of American Registered Architects, 2015

Excelsior Award for Public Architecture
American Institute of Architects, New York State Chapter, 2016

Winning Site: Built by Women New York City
Beverly Willis Architecture Foundation, 2014

Award of Honor
Society of American Registered Architects, New York Council, 2015

The 62nd Street face of the building, overlooking Lincoln Center’s Damrosch Park, enlivens the sidewalk with generous openings in the base and access to a public café.
The checkerboard-patterned surface of the Law School, rising above a landscaped terrace on the second floor, takes the form of a shallow S-curve punctuated by a hovering glazed volume, while the diagonal orientation of the Residence Hall above acknowledges the diagonal alignment of nearby Broadway.

Level 2 and dormitory floor

On its south face, the building forms a new northern boundary to Fordham’s Robert Moses Plaza with three distinct scales: a one-story dining pavilion opening onto the Plaza’s central green; the nine-story Law School, whose gently curved surface frames the Plaza; and the taller but quieter slender convex form of the Residence Hall, which houses 430 undergraduates.
Project Credits

Structural: WSP Cantor Seinuk, New York; Mechanical / Electrical / Plumbing: Cosentini Associates, New York; Images: Pei Cobb Freed & Partners, Paul Warchol, Fernando Guerra