Search

National Gallery of Art, East Building

Washington, D.C.  Map
1968–78
Lead Designers
I. M. Pei Leonard Jacobson

Situated on the Mall at the foot of the U.S. Capitol, the East Building occupies one of the most sensitive sites in the world.

In response to the need to fulfill two distinct functions—an expansion museum and a study center—the trapezoidal site is sliced into two triangular buildings joined by a central atrium. In plan, section, and elevation, the interlocking volumes merge inseparably in a spatial dialogue of rigorous geometry, technical innovation, and exacting craftsmanship. Three flexible towers are organized around a light-filled central atrium, providing space for exhibitions of different scales.

Show Facts
Site

8.8-acre trapezoidal site adjacent to the existing National Gallery at the intersection of Pennsylvania Avenue and the Washington Mall

Components

604,000 ft2 / 56,000 m2 gross area; skylit atrium; exhibition space; auditoria; varied dining; bookstore; technical support; Visual Arts Study Center with skylit reading room, library stacks, offices and support spaces, academic offices; subterranean link to existing museum; landscaped plaza with tetrahedral skylights and chadar waterwall; commissioned monumental art; renovations to original museum

Client

Trustees of the National Gallery of Art, Washington, D.C.

PCF&P Services

Master planning, architecture, exterior envelope, interior design

Awards

One of America's Ten Best Buildings
American Institute of Architects: College of Fellows, 1986

Twenty-Five Year Award
American Institute of Architects, 2004

National Honor Award
American Institute of Architects, 1981

Annual Tucker Award
Building Stone Institute, 1979

The East Building mirrors the symmetry of its historic counterpart and continues its east-west axis. The new and old buildings are united into an integrated whole by an underground tunnel animated by prismatic skylights, a water wall, and a wide range of dining and other services.

Site plan

The triangular geometry of the site provides a consistent motif throughout the building, influencing both the smallest details and the viewer’s perspective through space, particularly in the skylit atrium that serves as a hub of circulation and orientation.
Project Credits

Structural: Weiskopf & Pickworth, New York; Mechanical / Electrical: Syska & Hennessy, New York; Landscape: Office of Dan Kiley, Charlotte, VT; Marble: Malcom Rice, Concord, TN; Images: Ezra Stoller/ESTO, Pei Cobb Freed & Partners, Robert Lautman, Courtesy of the National Building Museum, John Nicolais/Pei Cobb Freed & Partners, Allen Freeman