Search

Milstein Family Heart Center, NYPH / Columbia

New York  Map
2004–10
Lead Designer
Ian Bader

On an elevated site, Milstein Family Heart Center bows gently outward toward the view, drawing attention to the extraordinary landscape of the Hudson River and New Jersey Palisades beyond.

Despite the necessary density of the plan, natural light is plentifully present in the interior. With its flanking neighbors, the new building reads as part of an ensemble of different but complementary parts.

Diagnostics, ambulatory surgery, cardiac catheterization laboratories, medical practice suites, critical care units, and an education/conference center have been added to the existing facility. The continuity of medical departments and functional synergies are facilitated with multi-level connection. The resulting seamless complex provides an exceptional platform for the focused work of medical professionals while welcoming the visiting public through inviting portals and transparent glass walls.

The spaces in which patients wait before undergoing sensitive surgical procedures are enclosed by a climate wall, designed to admit maximum natural light, optimizing views while protecting the interior from excessive solar gain in summer and excessive heat loss in winter. The solar vanes in the three-foot-wide cavity track the movement of the sun and forestall excessive solar radiation into the interior. Exhaust air from the building is conducted up through this cavity and released at its top.

Extending the theme of the building’s exterior, paintings from the Hudson River School have been interpreted into large-scale wall murals. Abstracted by a radical shift of scale, the images impart a sense of depth and tonal richness to the interior.

To emphasize transparency, the entire gravity load of the four-story facade is suspended from the roof by a system of stainless steel rods. The durability and transparency of the building’s defining glass feature dissolves the barrier between occupants and the exterior environment. The material palette—water-white glass, stainless steel, aluminum, and travertine—promotes a sense of lightness, clarity, and durability, consonant with the institution’s underlying purpose.

Show Facts
Site

165th Street and Fort Washington Avenue

Components

Radiology, diagnostics, ambulatory surgery, cardiac catheterization laboratories, operating rooms and recovery; critical care units, medical practice suites; education/conference center with 200-seat auditorium

Client

NewYork-Presbyterian Hospital

PCF&P Services

Architecture, exterior envelope, interior design

Sustainability

LEED Gold Certified

Awards

American Architecture Award
Chicago Athenaeum / European Centre, 2011

Design Awards: Citation
American Institute of Architects, New York State Chapter, 2012

Green Good Design Award: Architecture
Chicago Athenaeum / European Centre, 2012

Platinum Award for Engineering Excellence
American Council of Engineering Companies of New York, 2011

Best of 2009 Awards: Award of Merit
McGraw Hill, 2009

“Spring”, by Cai Guo-Qang, proposed artwork (unexecuted )

Suspended by a web of stainless steel cables, electronically controlled vertical shades track the sun’s movement, maintaining a temperate internal environment and presenting an ever-changing exterior.
Project Credits

Associate Architect: daSilva Architects, New York; Hospital and Ambulatory Planner: MPRI - Medical Planning Research International, Pelham, NY; Structural: Thornton-Tomsetti Group, Inc., New York, NY; Mechanical / Electrical / Plumbing: Syska Hennessy Group, New York; Landscape: Pei Cobb Freed & Partners; Interiors: Pei Cobb Freed & Partners; Images: Pei Cobb Freed & Partners, Pei Cobb Freed & Partners, Andy Ryan Photography, courtesy of W&W Glass, Paul Warchol