Search

ABN AMRO Bank Head Office

Amsterdam  Map
1992–99
Lead Designers
Henry N. Cobb Yvonne Szeto

The new Head Office of ABN AMRO was designed to express the character and identity of one of the world’s leading banks.

This office complex fronts on a municipal plaza created by the city of Amsterdam as the main public space of a new district. Sited in an extremely visible location, the design had to reconcile its identity as a highly secure bank headquarters within an upcoming public area. Orthogonal forms in black granite interlock with curved sloped forms of metal and glass, representing the duality of the institution’s image as one that is “powerful, reliable, experienced” and yet “professional, dynamic and international.”

The main tower consists of predominantly ‘standard office’ spaces, with the offices and rooms of the Managing Board being located on the 20th to 22nd floors, and a guest restaurant located on the 23rd and 24th floors. The lower tower houses offices and special facilities like a three-story reception hall, 225-seat auditorium, 400-seat congress hall, 20-room meeting center, 500-seat staff restaurant, and a centrally located 600-seat Dealing Room for securities and international exchange.

Show Facts
Site

2-hectares in the developing Buitenveldert district of south central Amsterdam

Area

120,000 m2 / 1,290,000 ft2

Components

120,000 m2 / 1,290,000 ft2 gross area; office complex with two towers and Courtyard Building, Dealing Room, auditorium, Congresshalle, meeting center, boardrooms, restaurants, underground parking

Client

ABN AMRO Bank

PCF&P Services

Architecture; exterior envelope; interior design of public spaces

Awards

Top Ten Green Project
American Institute of Architects: Committee on the Environment, 2001

American Architecture Award
Chicago Athenaeum, 2001

Sustainable Design Award
Boston Society of Architects, 2001

Annual Tucker Award
Building Stone Institute, 2001

The towers, both pieces of incomplete circular rings, curve towards the street and create the feeling of enclosure at ground level. Together, with the amenities buildings, they frame a landscaped court. This court is both the spiritual and physical heart of the ABN-AMRO community.
Project Credits

Associate Architect: de Architekten Cie., Amsterdam; Structural: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs, BV, Rotterdam, The Netherlands; Mechanical / Electrical / Plumbing: Technical Management, Amersfoort, The Netherlands; Lighting: de Architekten Cie., Amsterdam; Associate Architect / Interiors: Studio Merkx, Amsterdam, The Netherlands; Images: Luc Boegly, Pei Cobb Freed & Partners, Daria Scagliola / Stijn Brakkee