To Home Page 

Profile

Projects

Contacts

Contents


Site
South of Lincoln Center and Damrosch Park, on 62nd Street between Columbus and Amsterdam avenues

Index to Projects in New York

New York

Gross Floor Area
468,000 s/f (339,000 s/f law school; 129,000 s/f residence hall)

Client
Fordham University

Time Frame
Planning: Spring 2007–

Construction:
January 2011–

Groundbreaking ceremony: May 2, 2011

Public dedication: September 18, 2014

Sustainability
Registered for LEED Silver certification

 
 

School of Law and McKeon Residence Hall, Fordham University Lincoln Center Campus

New York, New York
Completed 2014

 

Lead Designers:

 

Henry N. Cobb
Yvonne Szeto

 

Law school and undergraduate dormitory
 






Click on image to enlarge

Occupying an exceptional site just south of Lincoln Center for the Performing Arts, this competition-winning design is the first project of Fordham’s ambitious 15-year master plan to transform its Lincoln Center campus.

Setting the tone for future vertical expansion, the new 22-story Fordham School of Law and McKeon Residence Hall is clad in a curtain wall of architectural precast panels, metal, and glass and shaped with a series of undulating arcs to make an engaging gesture toward Lincoln Center, while providing a distinctive identity for the law school.

The building forms a new northern boundary to Fordham’s Robert Moses Plaza with three distinct scales: a one-story dining pavilion opening onto the Plaza’s central green; the nine-story School of Law, whose gently curved surface frames the Plaza; and the taller but quieter slender convex form of the McKeon Residence Hall, which houses 430 undergraduates.

The 62nd Street face of the building, overlooking Lincoln Center’s Damrosch Park, creates a lively and eventful presence, with generous openings in the base that enliven the sidewalk while offering access to a public café and views into other spaces within. The checkerboard-patterned surface of the law school, rising above a landscaped terrace on the second floor, takes the form of a shallow S-curve punctuated by a five-story glazed volume, while the diagonal orientation of the residence hall above acknowledges the diagonal alignment of nearby Broadway.

In addition to classrooms, lecture halls, and seminar and conference rooms, the 468,000-square-foot building features a skylit atrium, a moot and trial court facility, and a 90,000-volume law library. The residence hall includes five integrated learning center suites, a dance studio, entertainment rooms, and a dining hall.

Designed for LEED Silver certification, the building implements many sustainable design practices. The roof is planted with sedum, maintained with drip irrigation. Building materials include recycled content, regional materials, and certified wood. Optimized energy performance, enhanced commissioning, and the use of low-E coating to reduce heat gain ensure optimal comfort for occupants while improving the performance of the building. With these and other strategies, the building’s energy-efficiency will exceed the campus-wide goal of reducing the University’s carbon footprint by 30 percent by 2017.

With its abundance of glass and light, the new building creates a transparent, collegial environment for students and faculty, one that welcomes the public and reflects the law school’s exceptional location and tradition of civic responsibility.

 

Major Components

9-story law school: 26 classrooms, lecture halls, seminar and conference rooms, two-story atrium, a moot and trial court facility, 90,000-volume law library; 12-story dormitory for 430 undergraduates with 5 integrated learning center suites, dance studio, entertainment rooms; 130-seat dining hall

Pei Cobb Freed & Partners services

Full Architectural and Interior Design services

 

Structural

WSP Cantor Seinuk, New York, NY

 

Mechanical / Electrical / Plumbing

Cosentini Associates, New York, NY

 

 

Photo credits

Profile   Projects   Contacts   Contents